• Αγιασμός νέας προσκοπικής χρονιάς
    Αγιασμός νέας προσκοπικής χρονιάς
  • Μονοήμερη εκδρομή στο Δρέπανο
    Μονοήμερη εκδρομή στο Δρέπανο
  • 2η Κοινότητα Ανιχνευτών στην Κέρκυρα
    2η Κοινότητα Ανιχνευτών στην Κέρκυρα
Γύρω στα 1927-8. Ίσως η παλαιότερη φωτογραφία της 2ης Ομάδας Πάτρας που διασώζεται. Με αρχηγό τον Σπυρίδωνα Πέτροβιτς (στο κέντρο με το πλατύγυρο). Χαρακτηριστικά τα δίκοχα καπέλα της εποχής, που καταργήθηκαν λίγο αργότερα, καθώς και οι καραμούζες και το ταμπούρλο, που αποτελούσαν ένδειξη κύρους των προσκοπικών ομάδων. Το σκηνικό υποδηλώνει πως η ομάδα είχε πάει σε επαγγελματικό στούντιο για να φωτογραφηθεί. Από το πολύτιμο και σπανιότατο αρχείο του ίδιου του Πέτροβιτς.
Γύρω στα 1927-8. Ίσως η παλαιότερη φωτογραφία της 2ης Ομάδας Πάτρας που διασώζεται. Με αρχηγό τον Σπυρίδωνα Πέτροβιτς (στο κέντρο με το πλατύγυρο). Χαρακτηριστικά τα δίκοχα καπέλα της εποχής, που καταργήθηκαν λίγο αργότερα, καθώς και οι καραμούζες και το ταμπούρλο, που αποτελούσαν ένδειξη κύρους των προσκοπικών ομάδων. Το σκηνικό υποδηλώνει πως η ομάδα είχε πάει σε επαγγελματικό στούντιο για να φωτογραφηθεί. Από το πολύτιμο και σπανιότατο αρχείο του ίδιου του Πέτροβιτς. 

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας, είναι από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης προσκοπικής κίνησης στην Πάτρα.

1924. Ο Νικόλαος Νέρης, Ιδρυτής του Προσκοπισμού στην Πάτρα.  Άνοιξη 1926. Από την πρώτη εκτός πόλεως εμφάνιση της 2ης Ομάδας Πάτρας, στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Εξόδου του Μεσολογγίου. Δεξιά ο Μιχάλης Καθρέπτας.  14 Απριλίου 1946. Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ως πρόσκοπος της 2ης Ομάδας Πάτρας ανάμεσα στους ναυτοπρόσκοπους Θεόδωρο Ψωμά (αριστερά) και Λάμπη Αγγελόπουλο.
Απρίλιος 1980. Λυκόπουλα του 2ου και 10ου Συστήματος σε κοινή εκδρομή στην Καλόγρια. 15 Απριλίου 2006, Κάστρο Πάτρας. Ο Βασιλικός Σακκάς, παλαιός βαθμοφόρος στο 2ο Σύστημα Πάτρας, τραγουδά με προσκοπική στολή στη συναυλία των Raining Pleasure για προσκόπους. Σεπτέμβριος 2009. Δενδροφύτευση του δάσους της Ελαίας, ενός από τα τελευταία παράλια πευκοδάση της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε το 1924, όταν ο αριθμός των προσκόπων - που ήδη δραστηριοποιούνταν στην Πάτρα από το 1914 - αυξήθηκε τόσο ώστε να δημιουργηθούν οι δύο πρώτες Ομάδες, η 1η Ναυτοπροσκόπων και η 2η Προσκόπωνκαι επομένως και η τοπική συντονιστική αρχή, η Τοπική Εφορεία Προσκόπων Πατρών.

4 Ιουλίου 1926. Πρόσκοποι της 2ης Ομάδας Πάτρας στην Πρώτη Πανελλήνια Προσκοπική Επίδειξη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην Αθήνα. 27 Νοεμβρίου 1927. Η 2η Ομάδα στη Λιτανεία του λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην Πάτρα. Τέλη δεκαετίας 1930. Εκδρομή αρχηγών της 2ης Ομάδας στο Καλλιφώνι Ερυμάνθου. Διακρίνεται, δεύτερος από αριστερά ο Δημήτρης Ντόντης (ΑΒΕΞ).
20 Ιουλίου 1936. Αθλητές της Παναχαϊκής προσέρχονται στην Αρχαία Ολυμπία ως λαμπαδηδρόμοι της ιστορικής πρώτης Τελετής Αφής Ολυμπιακής Φλόγας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του ίδιου έτους. Στο δεξί στοίχο, τρίτος στη σειρά, διακρίνεται ο Γιώργος Μπριαμάτος, πρόσκοπος του 2ου Συστήματος, ενώ στα αριστερά της φωτογραφίας φαίνονται πατρινοί πρόσκοποι, που προσέφεραν εθελοντικές υπηρεσίες στην εκδήλωση. (Φωτογραφία ντοκουμέντο του Νικόλαου Μπρουσινού). 1938. Πατρινοί πρόσκοποι στο Μεσολόγγι. Διακρίνονται στην κάτω σειρά οι Νίκος Αγουρίδης (πρώτος από αριστερά) και Γιώργος Μπριαμάτος (πρώτος από δεξιά) της 2ης Ομάδας Πάτρας. Όρθιος, πρώτος από δεξιά, ο Σπύρος Τσικλητήρας και δεύτερος από αριστερά ο Αλέξανδρος Γεροθανάσης, που ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της κατοχής, και συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. 28 Οκτωβρίου 1947. Παρέλαση προσκόπων μπροστά την πλατεία Τριών Συμμάχων. Στην πρώτη σειρά από δεξιά οι Σωτήρης Δετζώρτζης, Γιώργος Μαραγκάκος και Λυμπερόπουλος και πίσω τους ο Νικόλαος Μπρουσινός της 2ης Ομάδας Πάτρας.

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας είναι σήμερα η παλαιότερη εθελοντική ομάδα της πόλης - αφού δυστυχώς το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πάτρας έχει αναστείλει τη λειτουργία του από τα μέσα του 2000 - και ένα από τα ιστορικότερα προσκοπικά συστήματα της Ελλάδας, με συνεχή παρουσία για περισσότερο από 90 χρόνια στα δρώμενα της πόλης, την προστασία του περιβάλλοντος, την προσφορά και την διαπαιδαγώγηση παιδιών και νέων. 

Πάσχα 1959. Εκδρομή 2ης Ομάδας στην Κέρκυρα. Από αριστερά: Γιάννης Μάνος, Έλλη Οικονομοπούλου, Λάκης Νικολάου, Κωνσταντίνος Γεροκωστόπουλος, Γιάννης Βρυωνίδης, Βασίλης Γιαννακούλιας, Χαράλαμπος Μάμος, κα. Ασβεστά και Γιώργος Δάσιος. 30 Νοεμβρίου 1960. Η 2η Ομάδα στη λιτανεία του Αγίου Ανδρέα, στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α’. Διακρίνονται από αριστερά οι Δ. Κούκος, Ι. Μάνος, Θ. Γιοχαλής, Α. Μπακόπουλος, Κ. Στρούζας, Χ. Ψαριάδης, Δ. Μπάφης, Γ. Δάσιος, Φ. Κεφαλόπουλος και Κ. Ηλιόπουλος. Αύγουστος 1961. Ο Κωνσταντίνος Δόντας διοργανώνει την πρώτη εκδρομή πατρινών προσκόπων στο εξωτερικό, ένα ταξίδι της 2ης Ομάδας Πάτρας στην τότε Γιουγκοσλαβία, Αυστρία και Γερμανία.
Απρίλιος 1963. Απονομή, από το Διάδοχο Κωνσταντίνο στον Νικόλαο Καθρέπτα της 2ης Ομάδας Πάτρας, της τότε ανώτατης προσκοπικής διάκρισης «Πρόσκοπος Βασιλέως» (σήμερα «Πρόσκοπος Έθνους»). Αύγουστος 1963. 11η Παγκόσμια Προσκοπική Κατασκήνωση (Τζάμπορi) στο Μαραθώνα. Παρέλαση των επικεφαλής των διεθνών αντιπροσωπειών. Πρώτος από αριστερά στην πρώτη σειρά ο Νικόλαος Ιορδανίδης της 2ης Ομάδας Πάτρας, Αρχηγός της Πατρινής αποστολής στο Τζάμπορι. Απρίλιος 1983. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής απονέμει το ειδικό μαντήλι της ανώτατης προσκοπικής διάκρισης «Πρόσκοπος Έθνους» στον Δημήτρη Δόντα του 2ου Συστήματος.

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή οποτεδήποτε χρειάστηκαν βοήθεια οι κάτοικοι της πόλης και των γειτονικών περιοχών, όπως το 1948 και 1953 στα σεισμόπληκτα Ιόνια Νησιά, το 1984 στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ελαία Μεσσηνίας, το 1986, 1989, 1993, 1995 και 1999 στις σεισμόπληκτες περιοχές της Καλαμάτας, Βαρθολομιού, Πύργου Ηλείας, Αιγίου και Αθήνας, αντίστοιχα, και το 2007 στις καταστροφικές πυρκαγιές του νομού Ηλείας.

Αύγουστος 1953. Πατρινοί πρόσκοποι προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες στη σεισμόπληκτη Ζάκυνθο. Όρθιοι από αριστερά, δεύτερος ο Αθανάσιος Παντελής (2η Ομάδα), τέταρτος ο Γιώργος Μαραγκάκος (3η Ομάδα), πέμπτος ο Παναγιώτης Πολυδωρόπουλος (5η Ομάδα), έκτος ο Μαυρόγιαννης, όγδοος ο Χρήστος Τζούρος, ένατος ο Νικόλαος Μπρουσινός (2η Ομάδα) και δέκατος ο Αλέκος Κολοκοτάς. Καθιστός δεύτερος από δεξιά ο Κωνσταντίνος Δόντας (2η Ομάδα). 1979. Ο Κώστας Μαυροειδής (αριστερά) και ο Βίκτωρας Στιβανάκης απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά του Θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Μέριμνα». 27 Αυγούστου 2007. Ο βαθμοφόρος της 2ης Ομάδας Πάτρας, Γιώργος Αλανιάδης, στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών της Ηλείας.
8 Αυγούστου 2009. Κύθηρα. Εκπαίδευση Ανιχνευτών στη χρήση πυροσβεστικών μέσων, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τους κατασκήνωσης στα Κύθηρα. 10 Νοεμβρίου 2012. Επίσκεψη της 2ης Αγέλης στις εγκαταστάσεις της 6ης ΕΜΑΚ και ενημέρωση των λυκοπούλων της για τις σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης καταστροφών. 9 Δεκεμβρίου 2013. Στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου για τους φιλοξενούμενους του Ογκολογικού Ξενώνα «Ελπίδα» στην Πάτρα.

Υπολογίζεται πως στα 90 χρόνια λειτουργίας του, περισσότερα από 5.000 παιδιά και νέοι της πόλης έχουν υπάρξει πρόσκοποι στο 2ο Σύστημα Πάτρας. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ιδρυτής μάλιστα προπολεμικά μιας εκ των 5 ενωμοτιών που υπάρχουν ακόμη στην 2η Ομάδα, ο Αλέξανδρος Γεροθανάσης που ως πρόσκοπος εκτελέσθηκε κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την πρόκληση δολιοφθορών στα στρατεύματα κατοχής στην Πάτρα, ο Σπύρος Τσικλητήρας αθλητής της Παναχαϊκής και του ΝΟΠ που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες, ο ιδρυτής της Ανώνυμου Βιομηχανικής Εταιρείας Ξυλείας (ΑΒΕΞ) Δημήτριος Ντόντης, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Γεροκωστόπουλος, το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος και επί χρόνια επικεφαλής της τοπικής προσκοπικής κίνησης, Κωνσταντίνος Δόντας, ο συνθέτης, στιχουργός και τ. Υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος, ο τ. Ευρωβουλευτής και τ. Υφυπουργός Εξωτερικών & Προεδρίας Ασημάκης Φωτήλας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Νικόλαος Σοφιανός, ο τραγουδοποιός των Raining Pleasure Βασίλης Σακκάς, η ερμηνεύτρια, Αγγελική Τουμπανάκη, ο διεθνής αθλητής της υδατοσφαίρησης Χριστόδουλος Κολόμβος, και πολλοί ακόμη.

Οκτώβριος 1995. Ο Βασιλικός Σακκάς των Raining Pleasure τραγουδά στα λυκόπουλά του στο 2ο Σύστημα, κατά τη διάρκεια εκδρομής στο δάσος της Κάπελης. Ιούλιος 2000. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, παλαιός πρόσκοπος στο 2ο Σύστημα Πάτρας, υποδέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία του συστήματός του. Διακρίνονται από αριστερά οι Βίκτωρας Στιβανάκης, Θεόδωρος Δάσιος, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Γιώργος Αλανιάδης, Νικόλας Τσάκας και Δημήτρης Κουρμπανάς. 25 Ιούλιος 2009. Ο Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και παλαιός πρόσκοπος στο 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πάτρας, μαθαίνει τους αστερισμούς στους προσκόπους της 2ης Ομάδας Πάτρας, στην κατασκήνωσή τους στην Ελαία Μεσσηνίας.

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας ασχολείται ενεργά για περισσότερα από 20 χρόνια με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, με έρευνες και αναζητήσεις, με ορατά αποτελέσματα στην συμβολή για την ανάδειξη ζητημάτων όπως, της θαλάσσιας χελώνας caretta–caretta, της ποτάμιας ενυδρίδας και του χαμαιλέοντα.

Για τη προβολή και δημοσιοποίηση των ερευνών τους, πρόσκοποι του 2ου Συστήματος δημιουργούν το 1996 την πρώτη ελληνική προσκοπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.proskopos.com.

Μέσα δεκαετίας 1970. Αγώνας βόλεϊ στο γήπεδο της ΕΑΠ μεταξύ 2ου και 4ου Συστήματος Πάτρας. Φεβρουάριος 1985. Ο Χριστόφορος Βαλλιανάτος (καθιστός) και ο Γιώργος Χείρας του 2ου Συστήματος Πάτρας παρουσιάζουν στην Αθήνα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους γύρω από τη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα που οδήγησε στην ίδρυση του Συλλόγου «Αρχέλων». 1995. Αναμνηστική φωτογραφία από την κατασκήνωση ανιχνευτών στην καρδιά του Παρθένου Δάσους της Κεντρικής Ροδόπης (Καράντερε).
2001. Ανιχνευτές του 2ου Συστήματος εξασκούνται στο καγιάκ στον ποταμό Βοϊδομάτη. 26 Οκτωβρίου 2013. Αναμνηστική φωτογραφία μετά την ολοκλήρωση της δράσης δενδροφύτευσης στον Ογκολογικό Ξενώνα «Ελπίδα» στην Πάτρα. 10 Μαΐου 2014. Οικολογική ενημέρωση των λυκοπούλων της 2ης Αγέλης στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπων Στροφυλιάς-Κοτυχίου.

Όμως ο δυσκολότερος και εντυπωσιακότερος δρόμος που άνοιξαν οι πρόσκοποι του 2ου Συστήματος ήταν η συνεργασία με προσκοπικές ομάδες Ελλήνων εκτός συνόρων. Οι κοινές δράσεις με προσκόπους από το Αργυρόκαστρο, την Ρουμανία, την Κριμαία και κυρίως με την Νότια Ιταλία, στην Καλαβρία και Σικελία, ανέδειξαν άγνωστες πτυχές του εκτός συνόρων Νεοελληνικού πολιτισμού. Από το 2009 το 2ο Σύστημα Πάτρας φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι την κατασκήνωση του Συστήματος Ελλήνων Προσκόπων του Παρισιού, ενώ σε συνεργασία με ιδρύματα του απόδημου ελληνισμού των ΗΠΑ, διοργανώνει κατασκηνώσεις στην Ελλάδα για παιδιά ελληνικής καταγωγής.

Αύγουστος 1999. Το 2ο Σύστημα φιλοξενεί στην κατασκήνωσή του στα Κύθηρα, Ιταλούς πρόσκοπους από την ελληνόφωνη πόλη Bova Marina της Ιταλίας. Αύγουστος 2008. Ιταλία. Επίσκεψη Ανιχνευτών στην πόλη Palazzo Adriano, όπου γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος», κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τους κατασκήνωσης στη Σικελία. 23 Ιουλίου 2011. Καθαρισμός του δάσους της Ελαίας Μεσσηνίας, ενός από τα τελευταία παράλια πευκοδάση της Ελλάδας, από προσκόπους του 2ου Συστήματος και της ομάδας Ελλήνων Προσκόπων Παρισίου.

Με εξαιρετικά μεγάλη αναγνωρισιμότητα και απήχηση στην πόλη, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας ανακηρύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο σε ανθρώπινο δυναμικό Σύστημα της Ελλάδας, με πάνω από 180 μέλη απογεγραμμένα στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Κυριότερα όμως, παραμένει να  αποτελεί την κοινωνικά πιο δραστήρια εθελοντική ομάδα της πόλης.

Με σύνθημα «Δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο για όλους - Έλα μαζί μας», οι πρόσκοποι του 2ου Συστήματος Πάτρας συνεχίζουν, σήμερα πιο δυναμικά από ποτέ, να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα. Να προσφέρουν στο παιδί και την πόλη.

28η Οκτωβρίου 1967. Παρέλαση των λυκοπούλων του 2ου Συστήματος στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Το τοτέμ της αγέλης κρατά ο Περικλής Δημητρόπουλος ενώ πίσω από τη σημαία διακρίνεται ο Χαράλαμπος Πανάρετος. Καλοκαίρι 1981. Κοινή κατασκήνωση λυκοπούλων 2ου, 5ου και 10ου Συστήματος Πάτρας στις Καμάρες Αιγίου. Διακρίνεται καθιστός πρώτος από αριστερά ο Χαράλαμπος Πανάρετος και όρθιοι από αριστερά οι Στόλλας, Πολύβιος Προδρόμου, ο Γιώργος Μαρόπουλος, Κώστας Τάγκαλος, Άγκυ Ροδοπούλου, Στέλιος Καρανικόλας, Χάρης Βασιλείου, Ανθή Στεργιοπούλου, Βασίλης Βογιατζής, Πέττας, Ανδρέας Κομινάτος, Βιολέττα Πραγιάννη και Χάρης Στεργιόπουλος. Τρίτη του Πάσχα, 16 Απριλίου 1985. Πασχαλινό γλέντι για βαθμοφόρους στην αυλή του 2ου Συστήματος, Τζουρτζ 9 και Καρόλου. Διακρίνονται καθιστοί από αριστερά οι Μαρία Παπαδοπούλου, Δημήτρης Καραμπούλας, Χριστόφορος Βαλλιανάτος, Θανάσης Γιαννόπουλος και Απόστολος Σβόλης. Όρθιοι από αριστερά οι Κώστας Χατζής, Δημήτρης Κόγκας, Βίκτωρας Στιβανάκης, Νίκος Μπέχλος, Διονύσης Τσούσης, Γιώργος Γασπαράτος, Γιάννης Ποταμιάνος και Γιώργος Τσασερλής.
21 Ιουλίου 2007. Αναμνηστική φωτογραφία παλαιών και νέων προσκόπων του 2ου Συστήματος στην επετειακή 50η κατασκήνωσή τους, στην Ελαία Μεσσηνίας. 22 Απριλίου 2011. Ποδηλασία στο δάσος της Καλόγριας. 3 Νοεμβρίου 2013. Γέφυρα Μπανιά. Λυκόπουλα δοκιμάζουν για πρώτη φορά το άθλημα της τοξοβολίας.

Δείτε το αναδρομικό βίντεο που προβλήθηκε κατά την επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 90 χρόνων του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας, το Σάββατο 22/11/2014 στο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων"

NewsLetter

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας
Κύλιση στην Αρχή